Idős kutya gondozása

idos-kutya

Az életkor előrehaladtával a kutyák kevésbé mozgékonyak, az érzékszerveik már nem működnek olyan jól és hajlamosabbak a különféle betegségekre, akárcsak mi emberek. Ennek ellenére az öregedés nem halálos ítélet, és megfelelő gondozással egészségesen és boldogan tölthetik életük hátralévő részét.

Az öregedés az élet normális része, és egy bizonyos ponton minden kutya idős lesz. Fontos tudni, hogy az idős kutyák gondozási és táplálkozási igényei mások, mint egy fiatalabb kutyáé. Cikkünkben ezt a témát járjuk körbe.

Mi történik a kutyák öregedése során?

A kistestű fajtákat 10 vagy 11 éves korukban tekintik öregnek. A közepes méretű fajták, mint például a golden retriever 8-10 éves, az óriás fajták pedig 5-6 éves korukra válnak időssé, azonban a genetika, táplálkozás és a kutya környezete mind szerepet játszanak abban, hogy kedvencünk milyen gyorsan öregszik. 

A kutyáknál a korral bizonyos mértékű hallás- és látáskárosodás alakulhat ki, de akár meg is vakulhatnak vagy megsüketülhetnek. Emiatt nekimennek az útjukba kerülő tárgyaknak, és kevésbé jól tájékozódnak.

Idősebb kutyánál ízületi gyulladás vagy más degeneratív betegségek jelenhetnek meg, ami miatt lassúbbá válhat a mozgása. Lehet, hogy nem tud annyit sétálni, vagy olyan sokáig játszani, és könnyebben elfárad. Előfordulhat, hogy nehezen tud felállni vagy kényelmes pozíciót találni az alváshoz. Nem szívesen megy fel és le a lépcsőn, vagy nehezen száll be és száll ki az autóból.

Egyes négylábúak az életkor előrehaladtával kevésbé aktívak, ezért hízni kezdenek. A túlsúly az egyik fő egészségügyi probléma a kutyák körében. Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, súlyos légzőszervi betegségekkel, valamint a diabétesszel és ízületi betegségekkel is összefügg. A kövér kutyák élettartama rövidebb, mint az ideális súlyú kutyáké, általában 6-12 hónappal.

Ahogy a kutya öregszik, az ízületeit körülvevő szövetek degenerálódhatnak, akkor is, ha nem kövér. A degeneratív ízületi betegség (osteoarthritis) magába foglalja a porckopást és az ízületek gyulladását.  Súlyos esetben a degenerált porc leválhat, és nagyrészt vagy teljes mértékben meggátolhatja az ízület mozgását.  Amikor a porcsejtek megsérülnek, olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek gyulladást eredményeznek, fájdalmat és a porc további károsodását okozva. Amint a degeneráció súlyosbodik, az ízület instabillá válik. Ez akár súlyos mozgásszervi tüneteket okozhat, beleértve az állandó fájdalmat.

Az idős kutyák gyakran szenvednek vese-, máj- és szívbetegségben és egyéb olyan állapotokban, amelyek súlycsökkenést okozhatnak.

Sokszor látni éltes korú kedvenceink szájában megsárgult, megbarnult, letört, kopott és elszuvasodott fogakat. A szájüregi megbetegedések azonban nemcsak a kor, hanem a gondatlan gazda számlájára is írhatók.

Hogyan kell gondoskodni egy idős kutyáról?

Mivel a kutya szeme és füle a korral romlik nem biztos, hogy meghallja a vezényszavakat, vagy észreveszi a rá leselkedő veszélyeket, ezért keressünk biztonságos helyeket, ahol szabadon futhat és sétálhat. Az öregebb ebek érzékenyek a szélsőséges időjárásra – melegre és hidegre egyaránt. Ezt tartsuk szem előtt, amikor testmozgást vagy szabadtéri játékot fontolgatunk.

Ha nem teszünk semmit a kutyánk szájának ápolása érdekében, elveszítheti néhány fogát. A fogászati ​​betegségek fájdalmasok lehetnek, ezért az állat nem, vagy csak nehezen eszik. Ez súlycsökkenést és ápolatlan szőrzetet eredményezhet. A fogászati ​​betegségek egyéb jelei a túlzott nyálfolyás, bűzös lehelet.  A kutya fogának megmosása talán fura ötletnek tűnhet, de segíthet megőrizni a kutya szájának egészségét

Előfordulhat, hogy az idős kutyák nem tisztálkodnak eleget, vagy teljesen felhagynak vele. Az egészsége érdekében fontos, hogy kedvencünk bőre és szőrzete jó állapotban maradjon.

A rendszeres szőrápolás elősegíti a vérkeringést, és lehetőséget ad az esetleges bőrelváltozások ellenőrzésére. Ha csomókat találunk rajta figyeljük, hogy nem változik-e az alakjuk vagy méretük és mielőbb keressük fel az állatorvost.

szomorú kutya

Az idősebb kutyák általában többet alszanak és csendes helyre van szükségük, távol a zajtól, a gyerekektől és más háziállatoktól.

Ügyeljünk arra, hogy minden könnyen elérhető legyen, amire a kutyának szüksége van. Hogy ne kelljen túl messzire mennie, hogy megtalálja a vizet, az ételt, a játékokat és az ágyat.

A sima, csúszós padlón az idősebb kutyák nehezen tudnak járni, ezért tegyünk le egy szőnyeget.

Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák számára előnyös lehet a speciális kutyaágy, amelyen aludhatnak. Rámpák segítségével pedig könnyebben közlekedhetnek a lépcsőkön.

Éltesebb kedvenceink nem mindig képesek kontrollálni a vizelet- és székletürítést, ezért előfordulhat, hogy a lakásba piszkítanak. A fekhelyüknek és takarójuknak moshatónak kell lennie.

 A rendszeres testmozgás segít fenntartani négylábú barátunk ideális súlyát és jótékony hatással lesz általános egészségi állapotára is. Vigyük sétálni rendszeresen, és ha az ízületi problémák miatt nehezebb jár, legyünk hozzá türelmesek.

Idős kutya etetése

Ahogy a kutyák öregszenek a táplálkozási igényeik változhatnak. Idős korban kevésbé aktívak és alacsonyabb az energiaigényük, ami súlygyarapodáshoz vezethet. A túlsúly és az elhízás szívbetegségeket eredményezés hozzájárulhat az ízületi problémákhoz. Tápláljuk idősebb kutyánkat minőségi táplálékkal és olyan étrendet válaszunk, amely megfelel életkorának és életmódjának.

Az elhízott kutyákat gondosan kell etetni, hogy kielégítsük a tápanyagszükségletét, miközben a fogyás is lehetővé válik. Számukra elérhetőek speciális étrendek, amelyek alacsonyabb kalóriatartalmúak.

Fontoljuk meg az idősebb kutya étrendjének kiegészítését zsírsavakkal. Ilyen a DHA és az EPA, mivel ezek hasznosnak bizonyulnak az ízületi gyulladással vagy más ízületi betegségekkel küzdő kutyák számára. Az olyan ízületvédő étrend-kiegészítők, mint a glükózamin és a kondroitin szintén előnyösek számukra.

Ha kedvencünk szív- vagy vesebetegségben szenved, az állatorvos segíthet kiválasztani a legjobb táplálékot.

Végső gondolatok

Nagyon nehéz és fájdalmas lehet szemtanúja lenni minden változásnak, amelyet az öregedés hozhat a szeretett kutyánk életében. A legjobb, amit tehetünk, hogy a pillanatnak élünk és élvezzük a vele töltött időt. A kutyát évente egyszer meg kell vizsgáltatni akkor is, ha egészségesnek tűnik, mivel sok betegség rejtve marad. Ne feledjük, sokkal olcsóbb megelőzni a betegségeket, mint kezelni!

 

Forrás:
https://petcube.com/blog/senior-dog-care/

Fotó:
Lisa Fotios https://www.pexels.com/

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.