Ehetnek-e a kölykök felnőtt kutyáknak való eledelt?

kölyökkutya

Aki nevelt már kiskutyát, azt tudja, hogy az első életévükben a kölykök feladata, hogy növekedjenek, tanuljanak és érjenek. Ezért nem meglepő, hogy a táplálkozási igények nagyban különböznek a felnőtt kutyáktól. A súlyos egészségügyi problémák, például a csonttörések, a szívbetegségek vagy az ízületi problémák elkerülése rendkívül fontos, hogy a kölykök egy olyan kifejlesztett eledeleket fogyasszanak.

Számos miértje lehet annak, hogy valaki fontolóra veszi, hogy a kölyökkutyájának felnőtt eledelt adjon. Sokszor kényelmi okai vannak, hiszen ha már van egy felnőtt kutya a házban, egyszerűbb egyféle tápot venni kettő helyett. Néha a kölyökkutya azt akarja enni, amit a „nagy testvér” eszik, azonban ez több okból sem jó. A kölyökkutyákat kölyökkutyaeledellel, a felnőtt kutyákat pedig felnőtt eleséggel kell etetni. Mindkettőt különböző célokat szem előtt tartva tervezték.

Kölyök és felnőtt kutyaeledel: mi a különbség?

Sok kérdés merül fel azzal kapcsolatban, ha megfelelő eleséget keresünk az új kiskedvencünk számára. A kiskutyák táplálkozási igényeit figyelembe kell venni annak érdekében, hogy megfelelően fejlődjenek. A kölyöknek kifejlesztett eledel általában sokkal magasabb kalóriatartalmú és tápanyagdúsabb, mint a felnőtt tápok. Ennek az az oka, hogy a kicsiknek testtömegkilónként több kalóriára van szükségük, mint egy nem vemhes vagy nem szoptató felnőtt kutyának. Ez nem csak azért van így, mert a kölykök általában aktívabbak, mint a felnőtt kutyák, hanem azért is, mert a szervezetük rengeteg energiát igényel a növekedéshez. Fontos, hogy a kölykök elegendő zsírhoz jussanak a zsírban oldódó vitaminok felszívódásának érdekében. A kölyökkutyaeledel zsírtartalmának magasabbnak kell lennie, mint a felnőtt kutyaeledeleké, de nem olyan magasnak, hogy elhízást vagy felgyorsult növekedést okozzon.

Az omega-3 zsírsavak támogatják az agy fejlődését, a szem és a bőr egészségét. A kölykök anyjuktól való elválasztása után lényeges, hogy zsírsavakhoz, például DHA-hoz (dokozahexaénsav) jussanak az étrendjükből (általában halból vagy halolajból), mivel az ezeket tartalmazó anyatejet már nem isznak.

A fehérjék és a fehérjéket felépítő aminosavak nélkülözhetetlenek az izom- és szervnövekedéshez. Ez azt jelenti, hogy kölyökkutyáknak nagyobb arányban kell fehérjéből fogyasztaniuk, mint a felnőtt társaiknak. Ez az oka annak, hogy a kölyökkutyaeledel kétszer annyi aminosavat rejt.

A csecsemőkhöz hasonlóan a kölykök gyomra nagyon érzékeny, és hajlamosabbak az emésztési problémákra, például a hasmenésre, ezért a kölyökkutyaeledelek olyan összetevők felhasználásával készülnek, amelyeket sokkal könnyebben emésztenek meg.

Fontos különbség a kölyökkutya- és felnőtteledel között az, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá. A kölyökkutyáknak nagyobb arányban van szükségük kalciumra és foszforra, mint a felnőtteknek. A kalcium és a foszfor nélkülözhetetlenek a kölyökkutyák csontjainak fejlődéséhez, a nátrium és kálium pedig az izom- és szívműködéshez.

A kisebb kutyáknak kisebb méretű granulátumra vagy kisebb falatokból álló nedvestápra van szükségük, hogy könnyen megrághassák az ételt a fulladás veszélye nélkül. Ugyanez igaz a kölyökkutyákra is, akiknek a szája még mindig kisebb, mint a legtöbb kiskutyáé. A fogaik sem olyan erősek, mint egy kifejlett felnőttnek, ezért sok gazdi vizet folyadékot ad a kiskutya eledeléhez, ami megkönnyíti annak elfogyasztását.

Hány kalóriát fogyasszon egy kiskutya?

A kalóriatartalom közvetlenül összefügg az élelmiszer zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmával. Az, hogy a kölyökkutyának mennyi kalóriát kell fogyasztania fajtánként és akár egyénenként is változhat. Nagyon fontos, hogy kölyökkutya szervezetének fejlődési ütemét az állatorvossal együtt kísérjük figyelemmel, hogy ne nőjön túl gyorsan, vagy ne hízzon el, ami csontvázdeformitást okozhat.

Mi van, ha nincs otthon kölyköknek való eledel?

Ha elfogyott a kölyöknek való kutyaeledel, és csak felnőttnek kifejlesztett van kéznél a kiskutya egyszer-kétszer meg tudja enni, de folyamatosan adagolva gyorsan egészségügyi problémákat okoznak. Összességében elmondható, hogy a rendszeresen felnőtt kutyaeledellel etetett kölyökkutya valószínűleg kisebbre nő, kevésbé energikus, és nagyobb valószínűséggel betegszik meg, valamint hajlamosabb lesz az ízületi gyulladásra és ízületi problémákra a későbbi életében, Ezek az egészségügyi problémák nemcsak kényelmetlenséget és fájdalmat okoznak a kutyának, hanem valószínűleg drága állatorvosi számlákat is vonnak maguk után.

Mikor kell áttérni a felnőtt eledelre?

Konzultáljunk az állatorvossal, hogy meghatározza a legjobb időpontot az eledelváltáshoz, de a legtöbb kutya 18 és 24 hónapos kora között készen áll erre. Függetlenül attól, hogy kedvencünk milyen életkorú a táplálékváltás idején, fontos, hogy fokozatosan szoktassuk át az új étrendjére. Első körben keverjünk bele egy kis felnőtt kutyaeledelt kölyök ételébe. Ha a szervezete ezt jól tolerálja, másnap megduplázhatja az új táplálék mennyiségét. Az átállás 1-2 hét alatt meg szokott történni.

FONTOS! A prémium minőségűdelek nem tartalmaznak felesleges adalékanyagokat, tartalmazzák a színezékeket vagy az aromákat, melyek allergiát válthatnak ki. Ezzel szemben tartalmaznak minden olyan anyagot, amely képes a kutya számára fizikai, élettani és karakterisztikai szempontból előnyöket nyújtani, javítani az egészségi állapotot és késleltetni az öregedési folyamatot.

 

Fotó:

https://images.pexels.com/photos/1750378/pexels-photo-1750378.jpeg

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.