Miért csóválják a kutyák a farkukat?

 

 kutya-farokcsovalas

Amikor a kutyák farkukat csóválják, azt mondjuk, hogy boldogok és boldogok. Bár minden bizonnyal utalhat erre, számos oka van annak, hogy így tesznek.

 Az egyik legnagyobb tévhit a kutyákkal kapcsolatban, hogy a farokcsóválás azt jelenti, hogy az állat kiegyensúlyozott és jó a kedve. Valójában jóval több oka van, mint gondolnánk.

Milyen üzeneteket közvetít a farokcsóválás?

A kutyák számára a farkcsóválás a kommunikáció egyik formája. A nonverbális módja annak, hogy kifejezzék érzelmeiket, és üzeneteket közvetítsenek más kutyáknak vagy embereknek. Amikor egy kiskutya megszületik, egyáltalán nem csóválja a farkát. Valójában csak 4-6 hetes korában kezdi el, hogy kommunikáljon az anyjával és a testvéreivel. A kölyök farokcsóválással jelzi az anyjának, hogy éhes, és így adja az alom többi tagjának tudtára, hogy a játék kezd eldurvulni, és szeretne visszakozni.

A kutya farka a hangulatát illetően úgy működik, mint egy barométer. A farokcsóválás egyszerűen annak a jele, hogy a kutya kölcsönhatásba lép a környezetével. Kedvenceink a farkukat csóválva számos érzelmet közvetítenek, mint a boldogság, idegesség, fenyegetettség, szorongás, behódolás és izgalom. Ha szeretnénk rájönni, épp melyiket élik át, mindig figyelnünk kell az állat teljes testbeszédére, nemcsak a farkának helyzetére.

A kutyák eltérő farokcsóválásokat alkalmaznak a különböző érzelmek kifejezésére. A lassú, széles csóválás középmagasságban tartott farokkal általában nyugodt és boldog kutyát jelez, míg a gyors, erőteljesebb csóválás magasra tartott farokkal agressziót vagy izgatottságot. Minél izgatottabb egy kutya, annál gyorsabban csóválja a farkát.

Mielőtt megtanulnánk beszélni a kutya „faroknyelvén”, tisztában kell lennünk vele, hogy a farkuk semleges vagy természetes helyzete fajtánként változik. A legtöbb kutyának olyan farka van, amely a sarka közelébe lóg le, amikor ellazul, de néhány fajta, például a beagle, függőlegesebben tartja ezt a testrészét. Mások, például az agár és a whippet, a farkukat a hasuk alá görbítik, míg a mopszoknak és a bostoni terriereknek a rövid farka szorosan a testükhöz tapad, és egyáltalán nem csóválják.

Mire következtethetünk a farok helyzetéből?

Az éber kutyákra a felemelt fülek és farok jellemző. Ez a testtartás arra utal, hogy figyelnek, és készek szemtől szembe kerülni azzal, ami felkeltette a figyelmüket.

Ha a farok semleges helyzetből függőlegesbe kerül, vagy az állat háta fölé ível, az azt jelzi, hogy a kutya agresszív lehet. Minél magasabban van a farok, annál erőteljesebb a veszély. Ez a magas faroktartás lehetővé teszi, hogy az anális mirigyekből származó jellegzetes illat még inkább szétterjedjen a levegőben.

Amennyiben egy kutya hirtelen abbahagyja a farkcsóválást és mozdulatlanná válik, az arra utalhat, hogy el akarja kerülni, hogy fenyegetővé vagy agresszívvá váljon. Sok kutya tesz így, amikor idegenek simogatják, hogy a tudtukra adja, nem akar kapcsolatba lépni velük.

Amikor a kutyafarok semleges helyzetből alacsonyabbra ereszkedik, az állat engedelmes, és nem jelent veszélyt. Ha a farok szorosan be van hajtva a hátsó lábak közé, a kutya megijed. Fenyegetést észlel, és azt kéri, hogy ne bántsák. Ez az alsó farokállás csökkenti az anális mirigyekből kibocsátott illat mennyiségét, és lehetővé teszi, hogy a kutya a háttérben maradjon.

Amikor a kutya kíváncsi valamire, például amikor új szagot talál, a farkát jellemzően egyenesen kinyújtja a teste mögött.

2007-ben a kutatók felfedezték, hogy a kutya farkcsóválása is utal arra, hogy mit érez. Pontosabban, a jobbra csóváló farok pozitív, a balra csóváló farok pedig negatív érzelmeket jelez. Érdekes módon egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a kutyák megértik más kutyák farokcsóválását – a jobbra csóváló farok ellazítja, míg a balra csóváló farok stresszessé teszi őket.

Tudnak kommunikálni a farkatlan kutyák?

A kutyák nagyon sokféle érzelmet kommunikálnak a farkukkal, de hogyan oldják meg mindezt a farok a nélküli egyedek? Csakúgy, mint az emberek, ők is hangokat és testbeszédet használnak az érzelmeik közlésére, emellett óvatosabban közelíthetnek más kutyákhoz vagy emberekhez, hogy megússzák a félreértést.

Miért csóválják a kutyák a farkukat álmukban?

A kutyák sok vicces és kiszámíthatatlan dolgot művelnek, amelyek egyszerre szórakoztatóak és zavaróak az emberek számára. Az egyik ilyen, amikor a farkukat csóválják szunyókálás közben. Az leggyakoribb ok, amiért kedvencünk így tesz az az, hogy jót álmodik, például arról, hogy játszik vagy vadászik, de lehet, hogy álmában fél vagy szorong, és idegesen csóválja a farkát. A rémálmokat kísérő egyéb jelek közé tartozik az ugatás, nyüszítés vagy akár sírás, valamint a gyors légzés. Sajnálatos módon az a kutya, akit életében korábban bántalmaztak, sokszor mutat alvás közben ideges farkcsóválást, de ez akkor is előfordulhat, ha négylábú barátunk azért nyugtalan, mert idegen helyen kell aludnia.

Ha a kutyák fáznak, előfordulhat, hogy csóválják a farkukat alvás közben, de a fázásnak más jelei is vannak. Például kedvencünk borzong és remeg, vagy vacognak a fogai. Kor nincs más teendőnk, mint betakarni őt, vagí feltekerni az ilyen fűtést a lakásban.

 

Források:

https://www.thehealthypetclub.co.uk/dogs-wag-tails/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/interpreting-tail-wags-in-dogs

Fotó: Vilnis Husko: https://www.pexels.com/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.