Miért esznek füvet a kutyák?

 kutya-fueves

Nem ritka, hogy a kutyák elfogyasztanak egy kevés füvet a napi sétájuk vagy a parkban való hancúrozás során. Ennek oka kapcsán sok spekuláció és elmélet született, de kevés kutatás létezik azzal összefüggésben, hogy pontosan miért esznek füvet a kutyák. Az igazság az, hogy senki sem tudja biztosan. A tudósok azonban felállítottak néhány elméletet, és megcáfoltak néhány mítoszt az általunk végzett kutatások alapján.

Megannyi találgatás kering arról, hogy miért esznek füvet a kutyákat. Vannak, akik azt hiszik, hogy amikor így tesznek, megpróbálják hánytatni magukat, és ez egy ösztönös viselkedés, amit azért folytatnak, hogy megszabaduljanak valamitől, amit nem kellett volna megenni. Egyes kutyatartók úgy gondolják, hogy a fűeves azt jelzi, hogy az állat gyomor- vagy bélproblémákkal küzd. Mások úgy vélik, hogy a fű olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, amelyekről kedvenceink ösztönösen tudják, hogy szükségük van rá, például az emésztést elősegítő rostokat, és hashajtóként szolgálhat székrekedés esetén . De mi az igazság a füvet evő kutyákkal kapcsolatban?

Ösztönös viselkedés

Egyes tudósok azt állítják, hogy a fűeves a kutyák ösztönös viselkedése, amelyet farkas őseiktől örököltek. A farkas végzett kutatásokból tudjuk, hogy 2-10 gyomortartalomban tartalmazhat növényi anyagokat.

Hiányzó tápanyagok pótlása

Egy konkrét esetjelentés egy 11 törpeuszkárról szól, aki 7 éve növényeket és füvet evett, majd hányt. A probléma megoldódott, amikor magas rosttartalmú kutyaeledelt adtak neki. Ez bizonyíték volt arra, hogy az állat a tápanyaghiány miatt tett így. Miután megfelelő mennyiségű rosthoz jutott az étrendj, a fűevési megszűnt.

De vajon a kutyák valóban megemésztik a füvet? A kutyák elsősorban húsevők, azonban a legújabbok kimutatták, hogy a kutyák az emberrel való együttélés hatására bizonyos szénhidrátokat megerősíteni. (A szénhidrátok cukrok, keményítők és rostok, ezért tej fő gyümölcsben, gabonában, zöldségekben és termékekben találhatók meg). Ha a kutyák meg tudnak emészteni néhány szénhidrátot, akkor ez azt jelenti, hogy a kutyánk valóban meg tudja emészteni a füvet? A válasz: nem, nem igazán. A fű fő a fejemésztetlenül halad át kutya bélrendszerén.

Normális kutyaviselkedés

Egy 2007-es tanulmányban a kutatók úgy találták, hogy a fűevést befolyásolta a kutya. Ritkabban fordult elő, amikor a kutya evett, és gyakrabban az étkezés előtt. A kutatók úgy vélik, hogy a fűevés normális kutyaviselkedés, és nem utalre.

A gyomor megnyugtatása

Az egyik vizsgálatban a kutyák egy csoportját fruktooligoszacharidot (FOS) tartalmazó étrenddel etették, míg a kutyák csoportja standard étrendet kapott. A FOS-t cukorrépából vonják ki, és emésztetlenül jut át ​​a vékonybeleken keresztül a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. A nagy mennyiségben FOS vizes, laza széklet okozhat. A standard étrenddel táplált kutyáknál többször jelentkezik fűeves, mint a hasmenéses kutyáknál. Ez azt jelenti, hogy a gyomor-bélrendszeri panaszokkal küzdő kutyák valójában kisebb valószínűséggel fogyasztottak füvet. Ebben a konkrét vizsgálatban azonban a hasmenés a vastagbélben erjedő fruktooligoszacharid miatt lépett fel, így nem ad betekintést a fűevési viselkedésbe olyan kutyáknál, akiknek gyomor-bélrendszeri zavarai vannak.

Kíváncsiság

A kutyák, különösen a fiatalabb kutyák füvet esznek, akkor felfedezik a körülöttük lévő világot. Ez épp olyan, mint amikor a kisgyerekek ugyanilyen okból a szájukba vesznek mindent

A gazdi figyelmének felkeltése

Egyes négylábúak megtanulták, hogy amikor füvet esznek, a gazdáik jobban odafigyelnek rájuk. Többet beszélnek hozzájuk, vagy finomságokat kínálnak nekik, hogy rávegyék őket, hagyják abba a dolgot.

A fű hányást okoz a kutyánál?

A már említette 2007-es tanulmány a fűeves során hányásos epizódokat is rögzített, azonban a 709 fűevési esetből ez mindössze ötször fordult elő. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kutyák nem azért esznek füvet, hogy meghánytassák magukat.

Egy másik, 1571 válaszadó részvételével végzett vizsgálatban a tulajdonosok mindössze 22 százalékos arányban számolnak be arról, hogy kedvencük gyakran hány a fűeves után. Ez a tanulmány azt több is van, hogy a fiatalabb kutyák füvet ettek, mint az idősebbek. Ezek a vizsgálatok bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a kutyák nem esznek füvet hányás előidézésére.

Biztonságos a fű elfogyasztása a kutyák számára?

Számos kockázattal jár, ha négylábú társunk előszeretettel rágcsál füvet. Itt vannak a jellemzőak.

Növényvédő szerek: A gazdiknak meg kell győződni arról, hogy a fű, amelyet kutyájuk eszik, nem tartalmaz rovarirtó szereket, amelyek megmérgezhetik a kutyát. Ha azt gyanítjuk, hogy az állat peszticiddel kezelt füvet nyelt le, azonnal vigyük állatorvoshoz! Azok a kutyák, amelyek peszticidekkel kezelt füvet nyeltek le, a következő tüneteket mutathatják:

  • Túlzott nyálfolyás
  • Hányinger
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Csökkent étágy

Más kutyák ürülékének megevése : A fű szennyeződhet más kutyák és állatok ürülékével. Az ürülékkel szennyezett fű elfogyasztása betegségeket idézhet elő. A parvovírus súlyos gyomor-bélrendszeri megbetegedést okozhat a nem oltott kutyáknál és halálos lehet. A Más kutyáktól és állatoktól származó széklet bélparaziták petéit vagy lárváit tartalmazza. A bélparazitákkal küzdő kutyák fogyhatnak és hasmenés jelentkezik náluk. Ezért vagyunk kedvencünknek rendszeresen féreghajtót kell kapnia, és érdemes időnként székletvizsgálatot végezni a bélparaziták felkutatására.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya füvet egyen?

Következzen néhány tippet, amivel eltántoríthatjuk a kutyánkat a fűevéstől:

  • Tartsuk pórázon, amikor füves területen sétálunk vele.
  • Időzítsük a kirándulásokat közvetlenül étkezés után, amikor a kutya gyomra tele van.
  • Minden alkalommal, amikor a kutyánk megpróbálja megenni a füvet, szakítsa meg ezt a viselkedést (figyelemeltereléssel, nem szidással). Adjunk neki jutalomfalatot vagy kezdjünk el játszani vele.

Ha semmiképp nem akar felhagyni ezzel a szokásával, olyan fűvel kínáljuk, amit magunk termesztettünk. Így nem kell attól tartanunk, hogy méreganyagokat vagy bélparaziták petéit és lárváit nyeli le.

 

Forrás:

https://www.petmd.com/dog/behavior/why-do-dogs-eat-grass

Fotó: Skyler Ewing (pexels.com)

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.