Allergiás lehetek a kutyámra?

kutyanyal-allergia

Sokféle dologra lehetünk allergiásak, de ki gondolná, hogy a hőn szeretett háziállatainkra is? 

Emberek milliói szeretik megosztani otthonukat és életüket háziállatokkal, még azok is, akik allergiásak az állatokra. Sokan úgy gondolják, hogy kedvencünk szőrzete a probléma, de a közhiedelemmel nem a szőr a legfőbb bűnös. Ha a bőrünk viszketni kezdett, vagy kiütések jelentkeztek rajta, miután a kutyánk megnyalta, felmerült a kérdés, hogy szervezetünk nem reagál-e túlérzékenyen a kutyanyálra?

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok a kutyámra?

A kutyanyálban többféle fehérje található, ami az immunrendszer túlzott reakcióját idézi elő. Ez kiütést vagy csalánkiütést okozhat, és a bőr viszketővé válik, vörössé válik és megduzzadhat. Ezen túlmenően, ha kedvencünk megnyalja a bútorainkat, az ágyneműt, a szőnyeget, a ruháinkat vagy egyéb tárgyainkat, a nyálában lévő fehérjéket hagy maga után, melyek megszáradhatnak és szétszóródhatnak a levegőben, mi pedig belélegezzük azokat. Utóbbi könnyezéshez, tüsszögéshez és/vagy köhögéshez vezet. Jelentkezhet szemviszketés, orrdugulás és orrfolyás, míg súlyos esetekben asztmás roham. A macskákból és kutyákból származó allergének megtalálhatók az állatok bőrsejtjeiben, valamint a nyálukban, vizeletükben és verejtékükben, valamint szőrükön, mégis a nyálba fordulnak elő a legnagyobb számban.

Lehetek-e allergiás csak bizonyos kutyák nyálára?

Igen. A kutyák eltérő fehérjeprofillal rendelkezhetnek, így akkor is allergiásak lehetünk mások kutyáinak nyálára, ha saját kutyánkéra nem. előfordulhat, hogy idővel érzéketlenné válunk a kedvencünk nyálában lévő allergénekkel szemben, ezért nem reagálunk rá. Vannak olyan fajták, amelyek több nyálat termelnek, mint például a szent bernáthegyi kutya, és azt gondolnánk, hogy ez több problémát okoz az allergiában szenvedőknek. Ha azonban nem vagyunk érzékenyek annak nyálában található fehérjékre, akkor nem elő allergiás reakció.  

Az állatallergiában szenvedők 50 százaléka nem tapasztalt azonnali tüneteket. sok allergiás ember valóban érzékeny többféle allergénre, nemcsak a házi kedvencükre, ezért az összes allergénre kell mindenaniuk, aminek ki vannak téve.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A kedvtelésből tartott állatokra való allergia egyes jelei és tünetei, mint például az orrfolyás vagy a tüsszögés, hasonlóak a megfázás tüneteihez. Néha nehéz eldönteni, hogy megfáztunk-e vagy allergiás vagyunk. Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, utóbbiról lehet szó. Az orrspray, az antihisztaminok és a hörgőtágítók a tünetek enyhítésében. Az allergia elleni oltás (immunterápia) az allergia hatékony kezelése azáltal, hogy az allergén nagyobb dózisainak fokozatos befecskendezésével, idővel növeli a toleranciát

Megelőzhető a kisállat-allergia?

Ha nincs házi kedvencünk, de azt fontolgatjuk, hogy örökbe fogadunk vagy vásárolunk egyet, győződjünk meg róla, hogy nincs-e állatallergiánk, előbb meghoznánk a döntést. Ha mégis, de semmiféleképpen nem akarunk lemondani, tanítsuk meg, hogy ne ugráljon a kanapén, ágyon vagy bármiről kárpitozott bútoron, mivel ezeken megtapadhat a nyál és a szőr, és így hatnak az allergiás tünetek kialakulásához. Rendszeresen mossuk ki a kutya szőnyegét, fekhelyét, takaróit és plüssjátékait. Ha simogatás vagy ölelés útján érintkezünk vele, alaposan tisztítsuk meg a kezünket, cserél ruhát vagy zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk az allergéneket és csökkentsük az allergiás reakciók kockázatát. Kedvencünket is rendszeresen fürdessük meg. Alkalmazhatunk a lakásban légszűrőt. Ha hordozható gépet használunk, azokra a területekre, ahol az allergiás családtag a legtöbb időt tölti. Gondoskodjunk a bútorkárpit és a függönyök gyakori kimosásáról. Az antihisztok és az orrdugulást csökkentő szerek szintén könnyen mérsékelni vagy kezelni az allergiás tüneteket.

Egyes kutyák allergiabarátabbnak receptek, mint mások, mivel a bundájuk vagy szőrük kevésbé fogy, és ezzel kevesebb tünetet kiváltó allergén szabadul fel. Ilyen az ausztrál-, az ír- és a tibeti terrier, a portugál vízikutya, továbbá a törpe uszkár. Ha allergiásak vagyunk a kutyanyálra, kerülje az olyan kutyákat, mint a bulldog és a bernáthegyi. Mindkettő a túlzott nyáladzásról ismert.

Források:

https://www.petmd.com/dog/general-health/can-you-be-allergic-dog-saliva

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/symptoms-causes/syc-20352192

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.