Kedves Vásárlóink! Június 9-én, pénteken technikai okok miatt nem tudjuk kiszállítani a küldeményeiket. Megrendeléseiket június 8-án 12:30-ig küldjük ki, június 12-én hétfőn pedig újra zavartalanul történik a csomagok feladása és kézbesítése. Megértésüket köszönjük! Mister Mix Dog csapata

Allergiás lehetek a kutyámra?

kutyanyal-allergia

Sokféle dologra lehetünk allergiásak, de ki gondolná, hogy a hőn szeretett háziállataikra is? A kisállat-allergia leggyakrabban a macskákhoz és a kutyákhoz kapcsolódik.

Emberek milliói szeretik megosztani otthonukat és életüket háziállatokkal, még azok is, akik allergiásak az állatokra. Sokan úgy gondolják, hogy kedvencünk szőrzete a probléma, de a közhiedelemmel ellentétben nem a szőr a legfőbb bűnös. Ha a bőrünk viszketni kezdett, vagy kiütések jelentkeztek rajta, miután a kutyánk megnyalta, felmerülhet a kérdés, hogy szervezetünk nem reagál-e túlérzékenyen a kutyanyálra?

Honnan tudhatom, hogy allergiás vagyok a kutyámra?

A kutyanyálban többféle fehérje található, amelyek az immunrendszer túlzott reakcióját idézik elő.Ez kiütést vagy csalánkiütést okozhat, és a bőr viszketővé, vörössé válik és megduzzadhat. Ezen túlmenően, ha kedvencünk megnyalja a bútorainkat, az ágyneműt, a szőnyeget, a ruháinkat vagy egyéb tárgyainkat, a nyálában lévő fehérjéket hagy maga után, amelyek megszáradhatnak és szétszóródhatnak a levegőben, mi pedig belélegezzük azokat. Utóbbi könnyezéshez, tüsszögéshez és/vagy köhögéshez vezet. Jelentkezhet szemviszketés, orrdugulás és orrfolyás, míg súlyos esetekben asztmás roham. A macskákból és kutyákból származó allergének megtalálhatók az állatok bőrsejtjeiben, valamint a nyálukban, vizeletükben és verejtékükben, valamint szőrükön, mégis a nyálba fordulnak elő a legnagyobb számban.

Lehetek-e allergiás csak bizonyos kutyák nyálára?

Igen. A kutyák eltérő fehérjeprofillal rendelkezhetnek, így akkor is allergiásak lehetünk mások kutyáinak nyálára, ha saját kutyánkéra nem. Ezenkívül előfordulhat, hogy idővel érzéketlenné válunk a kedvencünk nyálában lévő allergénekkel szemben, ezért nem reagálunk rá. Vannak olyan fajták, amelyek több nyálat termelnek, mint például a szent bernáthegyi kutya, és azt gondolhatnánk, hogy ez több problémát okoz az allergiában szenvedőknek. Ha azonban nem vagyunk érzékenyek annak nyálában található fehérjékre, akkor nem fordul elő allergiás reakció.  

Az állatallergiában szenvedők 50 százaléka nem tapasztal azonnali tüneteket. Ezenkívül sok allergiás ember valójában többféle allergénre érzékeny, nemcsak a házi kedvencükre, ezért az összes allergén csökkentésére kell összpontosítaniuk, amelyeknek ki vannak téve.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A kedvtelésből tartott állatokra való allergia egyes jelei és tünetei, mint például az orrfolyás vagy a tüsszögés, hasonlóak a megfázás tüneteihez. Néha nehéz eldönteni, hogy megfáztunk-e vagy allergiás vagyunk. Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, utóbbiról lehet szó. Az orrspray, az antihisztaminok és a hörgőtágítók segíthetnek a tünetek enyhítésében. Az allergia elleni oltás  (immunterápia) az allergia hatékony kezelése azáltal, hogy az allergén növekvő dózisainak fokozatos befecskendezésével, idővel növeli a toleranciát

Megelőzhető a kisállat-allergia?

Ha nincs házi kedvencünk, de azt fontolgatjuk, hogy örökbe fogadunk vagy vásárolunk egyet, győződjünk meg róla, hogy nincs-e állatallergiánk, mielőtt meghoznánk a döntést. Ha mégis, de semmiféleképpen nem akarunk lemondani róla, tanítsuk meg, hogy ne ugráljon a kanapén, ágyon vagy bármilyen kárpitozott bútoron, mivel ezeken megtapadhat a nyál és a szőr, és így hozzájárulhatnak az allergiás tünetek kialakulásához. Rendszeresen mossuk ki a kutya szőnyegét, fekhelyét, takaróit és plüssjátékait. Ha simogatás vagy ölelés útján érintkezünk vele, alaposan tisztítsuk meg a kezünket, cseréljünk ruhát vagy zuhanyozzunk le, hogy eltávolítsuk az allergéneket és csökkentsük az allergiás reakciók kockázatát. Kedvencünket is rendszeresen fürdessük meg. Alkalmazhatunk a lakásban légszűrőt. Ha hordozható gépet használunk, összpontosítson azokra a területekre, ahol az allergiás családtag a legtöbb időt tölti. Gondoskodjunk a bútorkárpit és a függönyök gyakori kimosásáról. Az antihisztaminok és az orrdugulást csökkentő szerek szintén segíthetnek mérsékelni vagy kezelni az allergiás tüneteket.

Egyes kutyák allergiabarátabbnak tekinthetők, mint mások, mivel a bundájuk vagy szőrük kevésbé hullik, és ezáltal kevesebb tünetet kiváltó allergén szabadul fel. Ilyen az ausztrál-, az ír- és a tibeti terrier, a portugál vízikutya, továbbá a törpe uszkár. Ha allergiásak vagyunk a kutyanyálra, kerülje az olyan kutyákat, mint a bulldog és a bernáthegyi. Mindkettő a túlzott nyáladzásról ismert.

Források:

https://www.petmd.com/dog/general-health/can-you-be-allergic-dog-saliva

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/symptoms-causes/syc-20352192