Tippek a kutyamancsok védelmére télen

mancs1

Télen a megfelelő mancsápolás nélkülözhetetlen négylábú barátunk egészsége érdekében, de sajnos gyakran alábecsülik, sőt figyelmen kívül hagyják a gazdik. Próbáljuk meg úgy gondozni kedvencünk lábát, mint a sajátunkat.

A kutyák mancsán elhelyezkedő talppárnák szerepe sokrétű. Védik a csontokat és az ízületeket, ezért a megfelelő ápolásuk elengedhetetlen. A jég, és a különféle, útsózáshoz használt anyagok irritálhatják őket, kiszáradhatnak és berepedezhetnek, sőt a jég akár vágási sérüléseket is okozhat rajtuk, ami fájdalmassá teheti a sétát kedvencünk számára. A vegyszerek mancsokról való lenyalogatása szintén veszélyeket tartogat. A fagyálló és jégolodó szerek gyomorrontást, vagy ami még rosszabb, súlyos mérgezést idézhetnek elő.

Az ásás különösen jó szórakozást nyújt a négylábúnak a hóban. A téli kirándulásoknak azonban megvannak a maga árnyoldalai is. A sűrű has- és mancsszőrű kutyák szőréről nem tud lehullani a hó, és bundájuk mellett jégcsomóvá tapad össze a lábujjak között is. Ha a kutya maga próbálja meg kiharapni ezeket, felsértheti a mancsát. Ezeket mi se erőszakkal szedjük ki, hanem tegyük rájuk a kezünket, hogy felolvadjanak. Ha kedvencünk lába mégis megsérülne, minden esetben fertőtlenítsük le a sebet, majd kezeljük valamilyen hámosító, sebkezelő készítménnyel.

Kutyacipő a mancsok védelmére

Azoknak a háziállatoknak, akiknek olyan betegségei vannak, mint az ízületi gyulladás, vagy túlsúlyosak, extra nehézséget jelenthet a csúszós felületeken való közlekedés, mert könnyen eleshetnek. A kutyacipők nem csak nekik segíthetnek, de megelőzik a sérüléseket, védik a kutya mancsát a sótól, jégtől és éles tárgyaktól, amelyek esetleg a hó alatt rejtőzhetnek. Lehet, hogy az állat kezdetben tiltakozik ellene, de egy kis idővel és türelemmel megtaníthatjuk a viselésére. Mivel nem minden kutya tűri meg magán, először érdemes kipróbálni, miként reagál rá. Adjunk rá otthon gyerekzoknit, és hagyjuk, hogy rohangáljon benne. Ha lehúzza a fogával, valószínűleg nem fogadná el a kutyacipőt sem. Ha nem szeret cipőt hordani, a séta közben a mancsán felgyülemlett jeget, sót vagy kavicsot távolítsuk el meleg vízzel, majd szárítsuk meg törölközővel. A hosszú szőrű kutyák talppárnái között legyen rövidebbre vágva a szőr, hogy megnehezítse a jégdarabkák, sókristályok vagy jégoldószerek megtapadását. Ne távolítsuk el viszont a mancsokon növekvő szőrzetet!  A hosszú körmök a lábujjakat távolabb húzhatják egymástól, amikor kedvencünk sétál, ami lehetőséget biztosít a hó és a jég felhalmozódásának. Ápoljuk rendszeresen szőrös barátunk körmeit.

Télen a séták hossza sem mindegy. Egyes fajták, mint a huskyk és a malamutok sokkal jobban tűrik a hideget és a havat, mint a rövidszőrű fajták, például a csivava és a whippet. Bár a kutyapárnák bőre sokkal keményebb, mint a lábunk bőre, mégis megfázhatnak. Valójában 15 percnél hosszabb fagypont körüli vagy fagypont alatti hőmérséklet valós kockázatot jelenthet kutyáink védtelen mancsaira nézve.A hosszú ideig hidegnek kitett mancsok hipotermiának és fagyásnak is ki vannak téve. Télen a gyakori és rövid séták jobbak, mint egyetlen hosszú. 

mancs2

Használjunk mancsápolót

Sokunk bőrének szüksége van egy kis extra nedvességre télen, ezért krémeket, testápolókat és hidratálókrémeket használunk, puha és egészséges legyen. Szőrös barátaink is profitálhatnak ebből! Használjunk boltban vásárolt kutya mancsbalzsamot, vagy készítsünk házilag. A balzsam bármikor alkalmazható; séta előtt, hideg levegőnek való kitettséget követően, fürdés után, vagy közvetlenül a kutyacipő felhúzása előtt.

Mancsbalzsam recept

Hozzávalók:

  • 80 ml olívaolaj
  • 30 g bio shea vaj
  • 15 g méhviasz
  • 20 g fenyőgyanta (összegyűjtve vagy online megrendelve)
  • 3 teáskanál körömvirág
  • 1 kis befőttesüveg a balzsam tárolására

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy hőálló pohárba tesszük. Helyezzük a poharat egy tál forró vízbe körülbelül 30 percre (ügyeljen arra, hogy ne kerüljön víz a keverékbe). Amikor azt vesszük észre, hogy a krém nem túl sűrű és nem túl folyékony, tegyük át egy másik pohárba és hagyjuk kihűlni. Ebből a receptből 150 gramm házi kutyamancsbalzsam készül. Mindezek az összetevők nagyon erősek, ha együtt használják őket, egyesek gyulladáscsökkentő, mások bőrnyugtató hatásúak.

Forrás:

https://tractive.com/blog/en/health/how-to-protect-dog-paws-from-winter-and-snow

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.